Ontdek Sainte-Chapelle

Als je op zoek bent naar een prachtig historisch gebouw in Parijs, dan is Sainte-Chapelle een must-see. Dit gotische meesterwerk is niet alleen een lust voor het oog, maar heeft ook een rijke geschiedenis. In dit artikel lees je alles over Sainte-Chapelle, inclusief de prijzen en openingstijden.

Wat is Sainte-Chapelle?

Sainte-Chapelle is een koninklijke kapel in Parijs, gelegen op het Île de la Cité. Het werd gebouwd in de 13e eeuw in opdracht van koning Lodewijk IX. Het gebouw staat bekend om zijn prachtige glas-in-loodramen, die het grootste deel van de muren beslaan.

Geschiedenis van Sainte-Chapelle

De bouw van Sainte-Chapelle begon in 1241 en werd in slechts zeven jaar voltooid. Het werd gebouwd om de relikwieën van het kruis en de doornenkroon van Christus te huisvesten, die Lodewijk IX had verworven. Het gebouw was bedoeld als privékapel voor de koning en zijn familie en was onderdeel van het koninklijke paleis.

In de loop der jaren heeft Sainte-Chapelle veel veranderingen ondergaan. Tijdens de Franse Revolutie werd het gebouw geplunderd en werden de relikwieën gestolen. In de 19e eeuw werd het gebouw gerestaureerd en werden de glas-in-loodramen opnieuw geplaatst.

Prijzen en Openingstijden van Sainte-Chapelle

Als je Sainte-Chapelle wilt bezoeken, zijn hier de prijzen en openingstijden die je moet weten.

Prijzen

De prijzen voor een bezoek aan Sainte-Chapelle zijn als volgt:

  • Volwassenen: €11
  • Jongeren (18-25 jaar): €8,50
  • Kinderen (onder 18 jaar): gratis

Er zijn ook kortingen beschikbaar voor groepen van meer dan 20 personen en voor gehandicapten.

Openingstijden

Sainte-Chapelle is het hele jaar door geopend. De openingstijden zijn als volgt:

  • Maandag t/m vrijdag: 9:00 – 17:00 uur
  • Zaterdag en zondag: 9:00 – 19:00 uur

Let op: Sainte-Chapelle kan op bepaalde dagen gesloten zijn voor het publiek vanwege speciale evenementen of ceremonies. Het is altijd raadzaam om de officiële website te raadplegen voordat je vertrekt.

Wat te zien in Sainte-Chapelle

Als je eenmaal binnen bent, is er genoeg te zien in Sainte-Chapelle. Hier zijn enkele hoogtepunten die je niet mag missen.

Glas-in-loodramen

De glas-in-loodramen van Sainte-Chapelle zijn de belangrijkste attractie. Er zijn in totaal 15 ramen, die elk een Bijbels verhaal vertellen. Het

verhaal wordt weergegeven in honderden kleuren en schittert in het licht dat door de ramen valt. Het is een onvergetelijk gezicht.

Relikwieën

Hoewel de relikwieën van het kruis en de doornenkroon van Christus niet meer aanwezig zijn in Sainte-Chapelle, zijn er nog steeds enkele andere relikwieën te vinden. Deze worden bewaard in kleine kasten in de kapel.

Gotische architectuur

Sainte-Chapelle is een prachtig voorbeeld van gotische architectuur. Het gebouw heeft twee verdiepingen. De onderste verdieping was bedoeld voor de bedienden en de bovenste verdieping was bedoeld als privékapel voor de koning en zijn familie.

Kapel van de Conciergerie

Als je Sainte-Chapelle bezoekt, heb je ook toegang tot de kapel van de Conciergerie. Dit was vroeger de kapel van de gevangenis die zich naast Sainte-Chapelle bevindt. De kapel is ook prachtig versierd met glas-in-loodramen.

Tips voor het bezoeken van Sainte-Chapelle

Als je Sainte-Chapelle wilt bezoeken, zijn hier enkele tips om je bezoek nog beter te maken.

Kom vroeg

Sainte-Chapelle is een populaire attractie, dus het kan erg druk worden. Het is daarom aan te raden om vroeg te komen, vooral in het hoogseizoen.

Draag gepaste kleding

Sainte-Chapelle is een religieuze locatie, dus het is belangrijk om gepaste kleding te dragen. Bedek je schouders en knieën om respect te tonen voor de kapel.

Maak foto’s zonder flits

Je mag foto’s maken in Sainte-Chapelle, maar alleen zonder flits. Flitsfotografie kan schadelijk zijn voor de glas-in-loodramen.

Conclusie

Sainte-Chapelle is een prachtige historische kapel in Parijs, met een rijke geschiedenis en prachtige glas-in-loodramen. Als je in Parijs bent, mag je dit indrukwekkende gebouw niet missen. Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de prijzen en openingstijden voordat je gaat, en volg de tips om het meeste uit je bezoek te halen.

Veelgestelde vragen

  1. Wat is de geschiedenis van Sainte-Chapelle? De kapel werd gebouwd in de 13e eeuw in opdracht van koning Lodewijk IX om de relikwieën van het kruis en de doornenkroon van Christus te huisvesten.
  2. Wat zijn de openingstijden van Sainte-Chapelle? Sainte-Chapelle is van maandag t/m vrijdag geopend van 9:00 – 17:00 uur en op zaterdag en zondag van 9:00 – 19:00 uur.
  3. Hoeveel kost een bezoek aan Sainte-Chapelle? De prijzen zijn €11 voor volwassenen, €8,50 voor jongeren (18-25 jaar) en gratis voor kinderen onder de 18 jaar.
  4. Wat zijn de hoogtepunten van Sainte-Chapelle? De hoogtepunten van Sainte-Chapelle zijn de prachtige glas-in-loodramen, de gotische architectuur en de relikwieën.
  5. Zijn er kortingen beschikbaar voor een bezoek aan Sainte-Chapelle? Ja, er zijn kortingen beschikbaar voor groepen van meer dan 20 personen en voor gehandicapten. Het is altijd raadzaam om de officiële website te raadplegen voor de meest actuele informatie.

Bekijk hier meer tips voor je vakantie in Frankrijk!