Jardin du Luxembourg

In dit artikel nemen we je mee naar het prachtige Jardin du Luxembourg, een van de meest geliefde en beroemde parken in Parijs. We bespreken de geschiedenis van het park, de bezienswaardigheden en activiteiten die je er kunt doen, en geven je praktische informatie zoals openingstijden en prijzen voor 2023.

Geschiedenis van de Jardin du Luxembourg

De Jardin du Luxembourg heeft een rijke geschiedenis, die teruggaat tot de 17e eeuw.

Oorsprong

Het park werd in 1612 aangelegd in opdracht van Maria de’ Medici, de weduwe van koning Hendrik IV van Frankrijk. Het park was bedoeld als onderdeel van haar nieuwe residentie, het Palais du Luxembourg. De tuinen zijn geïnspireerd door de Italiaanse Renaissance en werden ontworpen door de architect Salomon de Brosse.

Evolutie door de eeuwen heen

Door de eeuwen heen heeft de Jardin du Luxembourg verschillende veranderingen ondergaan. Zo werden er in de 19e eeuw Engelse en Chinese tuinen toegevoegd, en kwamen er tal van standbeelden en monumenten bij. Vandaag de dag is het park een groene oase waar zowel Parijzenaars als toeristen graag vertoeven.

Wat te doen in de Jardin du Luxembourg?

Er zijn tal van activiteiten en bezienswaardigheden in de Jardin du Luxembourg.

Bezienswaardigheden

Enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden zijn het Palais du Luxembourg, de Medici-fontein, de Orangerie en de bijzondere standbeelden en monumenten, zoals het standbeeld van Sainte-Geneviève, de patroonheilige van Parijs.

Recreatieve activiteiten

Het park is een ideale plek voor ontspanning en recreatie. Je kunt er picknicken op het gras, rondwandelen langs de prachtige bloembedden en fonteinen, of een bootje huren en varen op het grote bassin. Kinderen kunnen zich uitleven in de speeltuin en genieten van een ritje op de ouderwetse draaimolen.

Culturele evenementen

De Jardin du Luxembourg is ook een centrum voor culturele evenementen. Er worden regelmatig tentoonstellingen, concerten en andere culturele activiteiten georganiseerd, vooral in de zomermaanden.

Openingstijden en toegangsprijzen

Openingstijden

De Jardin du Luxembourg is het hele jaar door geopend. De openingstijden variëren per seizoen:

 • Winter (eind oktober tot eind februari): 7:30 – 17:00 uur
 • Lente (begin maart tot eind mei): 7:30 – 21:00 uur
 • Zomer (begin juni tot eind september): 7:30 – 22:00 uur
 • Herfst (begin oktober tot eind oktober): 7:30 – 19:30 uur

Toegangsprijzen

De toegang tot de Jardin du Luxembourg is gratis. Voor bepaalde activiteiten en evenementen kunnen er wel kosten in rekening worden gebracht.

Hoe kom je bij de Jardin du Luxembourg?

De Jardin du Luxembourg is gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer. Je kunt er komen met de metro (lijn 4, station Saint-Sulpice of lijn 10, station Luxembourg), de RER (lijn B, station Luxembourg) of met de bus (lijnen 21, 27, 38, 58, 82, 83, 84, 85 en 89).

Eten en drinken in en rondom het park

In de Jardin du Luxembourg vind je verschillende eetgelegenheden, zoals kiosken en terrasjes waar je terecht kunt voor een drankje, een ijsje, een snelle hap of een uitgebreide maaltijd. In de buurt van het park zijn er ook tal van restaurants en cafés, met voor ieder wat wils.

Praktische tips voor een bezoek

 • Neem een picknick mee en geniet van een ontspannen maaltijd op het gras.
 • Vergeet je camera niet om de prachtige omgeving vast te leggen.
 • Controleer voor je bezoek de agenda van het park voor eventuele evenementen.
 • Houd rekening met de weersomstandigheden en neem bijvoorbeeld een paraplu of zonnebrandcrème mee.
 • In het park zijn openbare toiletten aanwezig, maar zorg wel voor wat kleingeld.

Conclusie

De Jardin du Luxembourg is een prachtig park in het hart van Parijs, met een rijke geschiedenis en tal van activiteiten en bezienswaardigheden. Het park is gratis toegankelijk en een bezoek is zeker de moeite waard. Geniet van de groene oase, de culturele evenementen en de heerlijke sfeer die de Jardin du Luxembourg te bieden heeft.

Veel gestelde vragen

 1. Kan ik in de Jardin du Luxembourg fietsen?
  Fietsen is niet toegestaan in het park, maar je kunt je fiets wel parkeren bij de ingangen.
 2. Mag ik mijn hond meenemen naar de Jardin du Luxembourg?
  Honden zijn helaas niet toegestaan in het park.
 3. Is de Jardin du Luxembourg toegankelijk voor rolstoelgebruikers?
  Ja, het park is grotendeels toegankelijk voor rolstoelgebruikers, hoewel sommige paden en gebieden mogelijk moeilijker begaanbaar zijn vanwege ongelijke bestrating of trappen.
 4. Zijn er rondleidingen beschikbaar in de Jardin du Luxembourg?
  Er worden geen officiële rondleidingen georganiseerd door het park zelf, maar er zijn wel externe aanbieders die rondleidingen aanbieden.
 5. Kan ik in de buurt van de Jardin du Luxembourg parkeren?
  Er zijn enkele openbare parkeergarages in de buurt van het park, maar parkeren in Parijs kan duur en beperkt zijn. Het is aan te raden om met het openbaar vervoer te komen.

Bekijk hier meer tips voor je vakantie in Frankrijk!