Het Musée du Louvre

Het Musée du Louvre is een van de beroemdste musea ter wereld. Het bevindt zich in het hart van Parijs en trekt jaarlijks miljoenen bezoekers van over de hele wereld. Het museum is opgericht in 1793 en heeft sindsdien een indrukwekkende collectie opgebouwd die varieert van Egyptische antiquiteiten tot hedendaagse kunst.

Geschiedenis van het Musée du Louvre

Het Musée du Louvre bevindt zich in het Louvre-paleis, dat oorspronkelijk gebouwd werd in de 12e eeuw als een fort. Later werd het omgebouwd tot een koninklijk paleis en diende het als residentie voor verschillende Franse koningen. In 1793, tijdens de Franse Revolutie, werd het Louvre-paleis omgevormd tot een kunstmuseum en opengesteld voor het publiek. Sindsdien is het Musée du Louvre uitgegroeid tot een van de grootste en meest prestigieuze musea ter wereld.

Collectie van het Musée du Louvre

De collectie van het Musée du Louvre omvat meer dan 38.000 kunstwerken, waaronder schilderijen, beeldhouwkunst, decoratieve kunst, Egyptische antiquiteiten en Oosterse antiquiteiten. Enkele van de bekendste werken in de collectie zijn de Mona Lisa van Leonardo da Vinci, de Venus van Milo, de Victory van Samothrace en de Sfinx van Tanis.

Topstukken in het Musée du Louvre

De Mona Lisa is waarschijnlijk het meest beroemde kunstwerk in het Musée du Louvre. Het schilderij, dat in 1503 werd geschilderd door Leonardo da Vinci, toont een mysterieuze vrouw met een glimlach die al eeuwenlang tot de verbeelding spreekt van kunstenaars en bezoekers van het museum. De Venus van Milo is een ander hoogtepunt van de collectie, een marmeren beeldhouwwerk uit de 2e eeuw voor Christus dat een van de bekendste beelden uit de oudheid is. De Victory van Samothrace is een indrukwekkend marmeren beeld van de godin Nike die op een schip landt, terwijl de Sfinx van Tanis een van de grootste en meest gedetailleerde sfinxen is die ooit is ontdekt.

De architectuur van het Musée du Louvre

Het Musée du Louvre is niet alleen beroemd vanwege zijn kunstcollectie, maar ook vanwege zijn architectuur. Het meest opvallende kenmerk van het museum is de glazen piramide, ontworpen door de Amerikaanse architect I.M. Pei en voltooid in 1989. De piramide fungeert als de hoofdingang van het museum en heeft het Louvre-paleis verbonden met de Rue de Rivoli. Het Louvre-paleis zelf bestaat uit verschillende vleugels, waaronder de Richelieu-vleugel, de Sully-vleugel en de Denon-vleugel, die allemaal verschillende kunstwerken huisvesten.

De bezoekerservaring in het Musée du Louvre

Het Musée du Louvre is een drukbezocht museum, maar er zijn verschillende manieren om de ervaring aangenamer te maken. Het museum is geopend van 9 uur ’s ochtends tot 6 uur ’s avonds, behalve op dinsdag, wanneer het museum gesloten is. Bezoekers kunnen ervoor kiezen om een rondleiding te volgen of een audiogids te huren om meer te weten te komen over de kunstwerken in het museum. Er zijn ook verschillende eet- en drinkgelegenheden in het museum, evenals winkels waar bezoekers souvenirs kunnen kopen.

Het Musée du Louvre in populaire cultuur

Het Musée du Louvre is niet alleen een belangrijk cultureel instituut, maar ook een geliefde locatie in populaire cultuur. Het museum heeft gediend als decor voor verschillende films, waaronder “The Da Vinci Code” en “Ocean’s Twelve”. Kunstenaars zijn ook geïnspireerd door het museum en de kunstwerken die erin worden tentoongesteld, en hebben vaak werken gemaakt die geïnspireerd zijn op de collectie van het Musée du Louvre.

Toekomstige ontwikkelingen voor het Musée du Louvre

Het Musée du Louvre is altijd in beweging en er zijn verschillende toekomstige ontwikkelingen gepland voor het museum. Er worden regelmatig nieuwe tentoonstellingen georganiseerd en er zijn plannen om het museum verder uit te breiden en te renoveren. Het museum werkt ook aan het verbeteren van de bezoekerservaring door het aanbieden van nieuwe technologieën en rondleidingen. Zo zijn er plannen om augmented reality-technologie te gebruiken om bezoekers een interactieve ervaring te bieden en worden er nieuwe apps ontwikkeld om bezoekers te helpen bij het navigeren door het museum en meer te weten te komen over de kunstwerken.

Conclusie

Het Musée du Louvre is een van de meest indrukwekkende musea ter wereld en een must-see attractie voor iedereen die geïnteresseerd is in kunst en geschiedenis. Met zijn uitgebreide collectie, opvallende architectuur en voortdurende ontwikkelingen, blijft het Musée du Louvre een van de belangrijkste culturele instellingen ter wereld.

Vaak gestelde vragen

 1. Hoeveel kunstwerken heeft het Musée du Louvre?
  Het Musée du Louvre heeft een collectie van meer dan 38.000 kunstwerken.
 2. Wat is de beste tijd om het Musée du Louvre te bezoeken?
  Het Musée du Louvre is meestal het drukst tussen 11.00 en 15.00 uur, dus als je de drukte wilt vermijden, kun je het museum het beste bezoeken vóór 11.00 uur of na 15.00 uur.
 3. Is de Mona Lisa echt zo klein als mensen zeggen?
  Ja, de Mona Lisa is eigenlijk vrij klein – het schilderij meet slechts 77 x 53 cm.
 4. Hoeveel kost het om het Musée du Louvre te bezoeken?
  De toegangsprijs voor het Musée du Louvre is € 17 voor volwassenen, kinderen zijn gratis.
 5. Kan ik het Musée du Louvre bezoeken zonder een kaartje te kopen?
  Nee, je hebt een kaartje nodig om het Musée du Louvre te bezoeken. Er zijn echter wel speciale dagen waarop het museum gratis toegankelijk is, zoals op de eerste zondag van elke maand en op 14 juli (de nationale feestdag van Frankrijk).